Håndled og fingre

 

Carpaltunnelsyndrom

Men der findes også andre mulige forklaringer. Nogle smerter i hånden skyldes en afklemning af nervus medianus i håndleddet. Symptomerne er smerter, prikken og stikken i håndens tommelfingerside i de 3 første fingre. Der er følelsesløshed og nedsat kraft i fingre og hånd. Varer symptomerne længe kan der komme svind af muskelfylden i forhøjningen ved tommelfingerens rod. Der kan ses nedsat kraft i tommel-, pege og langfingerens bøjemuskler, og ved at føre tommelfingeren over lillefingerens rod. Patienterne vil ofte klage over natlige kramper i hånden. Disse kan kortvarigt afhjælpes ved at vinke med hånden.

Behandlingen består i mobilisering og manipulation af håndrodsknoglerne, udspænding af muskler og ledbånd.  En del tilfælde kan kun hjælpes ved en lille operation i håndleddet.

 

 

Afklemning af nervus ulnaris

Nervus ulnaris forsyner hånden og 2½ fingre i lillefingersiden Afklemning kan komme ved slag eller tryk på nerven i albuen eller i hånden. Skaden sker oftest for cykelryttere og der vil være nedsat følsomhed, prikken og stikken og nedsat kraft i det område som nerven forsyner, og hvis det varer længe kan muskelmassen i håndfladens lillefingerside mindskes.

Afklemning af nervus radialis

Afklemmes nervus radialis kan man få såkaldt drophånd. Der vil være nedsat strækkefunktion af håndled og fingre. Der vil være nedsat følsomhed i området imellem og over tommel- og pegefinger.

Det opstår som følge af tryk på overarmens bagside og sker ofte under dyb søvn i alkoholpåvirket tilstand, hvis man sover med armen ude over sengekanten .

Gigt

Symptomet på gigt er ofte morgenstivhed i mere end 30 minutter ad gangen. Der er smerte, varme, rødme og hævelse i et eller flere af håndens led. Ofte ved fingrenes  grund- eller mellemled.

 

Forstuvning af håndled eller fingre.

Opstår som følge af traume ofte ved kontaktsport. Rødme, hævelse, udtalte smerter og ømhed både ved belastning og berøring er normalt. Akut behandling efter RICE-princippet, det vil sige: hvile, ispakning i 15-20 minutter ad gangen (ca. hver 2. time), støtteforbinding, der sammen med isen reducerer hævelsen og endelig holdes skaden over hjertehøjde. Lig eller sid med hånden løftet.

Endelig skal behandlingen tjekkes efterfølgende for eventuelle fejlstillinger i håndens knogler, specifik træning af håndens bevægelighed og koordination kraft. Øvelser til stabilisering af leddet anbefales for at undgå gentagne traumer.

Dette var blot et udpluk af de årsager, der findes til fingersmerter og håndsmerter. Ved en eventuel undersøgelse gennemgår vi dine symptomer og tester mobilitet og smerteområder samt tager evt. røntgenbillede, inden diagnose og behandling sættes i gang.