Albue, hånd og fingre

Hvorfor får man ondt i armen?

Ømhed og smerte i albue, hånd og fingre kan skyldes en akut skade, længerevarende overbelastning, alderssvarende forandringer (sliddigt), nerveafklemning fx pga. snævre led og knogleforhold eller en bruskskive i nakken med udbulning.

 

Hvad kan du selv gøre?

Hold dig så vidt muligt i gang. Prøv at passe dit arbejde og din dagligdag i øvrigt. Ved akutte smerter kan du lægge en ispose på det mest smertefulde sted i ca. 15 minutter. Det kan du gentage 5 til 6 gange med mindst en times interval i de første par dage.

 

Prognose

Den er god, hvis du forbliver aktiv og hvis du får tidlig og effektiv behandling.

 


 

Udvalgte diagnoser

 

Carpaltunnelsyndrom: Nogle smerter i hånden  skyldes en afklemning af nervus medianus i håndleddet. Symptomerne er smerter, prikken og stikken i håndens tommelfingerside i de 3 første  fingre. Der er følelsesløshed og nedsat kraft i fingre og hånd. Patienterne vil ofte klage over natlige kramper i  hånden. Disse kan kortvarigt afhjælpes ved at vinke med hånden. Behandling af karpaltunnelsyndrom består i mobilisering og manipulation af  håndrodsknoglerne, udspænding af muskler og ledbånd. En del tilfælde kan kun hjælpes ved en lille operation i håndleddet.

 

Nerveafklemning – nervus ulnaris: Afklemning kan komme ved slag eller tryk på nerven i albuen eller i hånden. Skaden sker oftest for cykelryttere og der vil være nedsat  følsomhed, prikken og stikken og nedsat kraft i det område som nerven  forsyner, og hvis det varer længe kan muskelmassen i håndfladens lillefingerside mindskes.

 

Nerveafklemning – nervus radialis: Afklemmes nervus radialis kan man få såkaldt drophånd. Der vil være nedsat strækkefunktion af håndled og fingre. Der vil være nedsat følsomhed i området imellem og over tommel- og pegefinger. Det opstår som følge af tryk på overarmens bagside og sker ofte under dyb søvn, hvis man sover med armen ude over sengekanten.

 

Gigt: Symptomet på gigt er ofte morgenstivhed i mere end 30 minutter ad gangen. Der er smerte, varme, rødme og hævelse i et eller flere af håndens led. Ofte ved fingrenes grund- eller mellemled. Der findes flere former for gigt og landre lidelser der kan mindre herom, derfor er det vigtigt at du får udredt dine symptomer.

 

Forstuvning af håndled eller fingre: Opstår som følge af traume ofte ved kontaktsport. Rødme, hævelse, udtalte smerter og ømhed både ved belastning og berøring er normalt. Akut behandling efter RICE-princippet, det vil sige: hvile, ispakning i  15-20 minutter ad gangen (ca. hver 2. time), støtteforbinding, der sammen med isen reducerer hævelsen og endelig holdes skaden over  hjertehøjde. Lig eller sid med hånden løftet. Endelig skal behandlingen tjekkes efterfølgende for eventuelle  fejlstillinger i håndens knogler, specifik træning af håndens bevægelighed og koordination kraft. Øvelser til stabilisering af leddet anbefales for at undgå gentagne traumer.