Diskusprolaps

Kiropraktorer er specialister i at undersøge og behandle en diskusprolaps. Operation kan ofte undgås, hvis en diskusprolaps konstateres hurtigt og håndteres rigtigt. Kiropraktik er det speciale, med den længste uddannelse og den højeste kompetence, når det drejer sig om at hjælpe patienter med diskusprolaps.

En prolaps er en skade i en eller flere af ryggens bruskskiver, hvor den bløde kerne i bruskskiven kan sive ud og trykke på en nerverod. I begyndelsen er smerterne oftest værst i ryggen og kan trække ud i armene (ved en prolaps i nakken) og i benene (ved en prolaps i lænden). Senere tager arm eller bensymptomerne over og bliver de dominerende. Smerterne er af voldsom jagende karakter og forstyrrer ofte nattesøvnen. Der kan også opstå snurrende eller sovende fornemmelser i arme eller ben, ligesom der kan være nedsat kraft.

Behandlingen vil i første gang rette sig mod at skabe smertelindring via manuel behandling af de omkringliggende vævssstrukturer, smertestillende medicin, retningsbestemte øvelser og sikring af god bevægelighed i ryggens led. Når der er opnået smertelindring, skal nakkens normale bevægefunktion genoprettes, og der vil være behov for genoptræning af nakkens muskler.

Hos ældre kan der opstå lignende arm- og bensmerter som ovenfor beskrevet, men her kan årsagen være slidgigt i i ryggen hvor den nedslidte bruskskive, forkalkningsrande på nakkehvirvlerne og fortykkede ledbånd kan give trange pladsforhold og dermed irritere nerverne.

Fra 1. januar 2014 kan kiropraktorer tilbyde patienter med diskusprolaps et skræddersyet behandlingsforløb med større offentligt tilskud. Normalt yder det offentlige cirka 20 procent i tilskud til en kiropraktorkonsultation. Prolapspatienter får 33 procent. Læs mere om prolapsforløbet HER.