Ryg

Hvorfor får man ondt i ryggen?

Led, bruskskiver, muskler, sener og ledbånd er alle strukturer der kan give smerter i ryggen. Derudover kan smerterne også stamme fra andre steder, fx. de indre organer. Det er derfor vigtigt at du søger behandling og får stillet en diagnose. Nogle oplever, at smerterne startede i forbindelse med en bestemt bevægelse eller stilling, men for de fleste, er det uklart hvad der udløste smerterne.

Årsagerne til rygsmerter kan bestå af flere forskellige strukterer der forstærker og forværrer hinanden i en ond cirkel. Til sidst kan man have så ondt, at man kan have svært ved at bevæge sig og nogle gange trækkes man helt skæv, nærmest ”som et bøjet søm.”

 

Hvad kan du selv gøre?

Hold dig så vidt muligt i gang. Prøv at passe dit arbejde og din dagligdag i øvrigt. Ved akutte smerter kan du lægge en ispose på det mest smertefulde sted i ca. 15 minutter. Det kan du gentage 5 til 6 gange med mindst en times interval i de første par dage.

 

Prognose

Den er god, hvis du forbliver aktiv og hvis du får tidlig og effektiv behandling.

 

 


 

 

Udvalgte diagnoser:

Lændesmerter: Hos 3 ud af 4 mennesker med lændesmerter kan man trods undersøgelser ikke pege på en enkelt specifik årsag til rygsmerterne. Smerterne kaldes derfor uspecifikke eller funktionsbetingede. Selv om vi i dag ikke kan pege på en specifik årsag til smerter i lænderyggen, så ved vi heldigvis meget om, hvordan smerterne kan behandles.

Den store gruppe af lænderygsmerter, de funktionsbetingede lænderygsmerter, hænger sammen med en forstyrrelse af den normale rygfunktion. Der er stivhed og bevægeindskrænkning i en eller flere af ryggens naturlige bevægeretninger. Smerterne, muskelspændingerne og rygstivheden nedsætter eller umuliggør mange gøremål, som du ellers kan foretage til dagligt uden besvær.

 

Brystrygsmerter: Smerter i brystryggen beskrives ofte som ”noget der er i klemme”, en stikkende fornemmelse eller spændinger mellem eller under skulderbladende. Smerterne kan hos nogle også mærkes på forsiden af brystkassen og ved ribbene. Ved symptomer i brystryggen og fortil ved brystet, er det vigtigt at udelukke at smerterne kommer fra hjertet. Det er derfor vigtigt at du søger behandling, hvis du får stærke smerter i brystet.

 

Diskusprolaps: Læs mere om diskusprolaps her.

Foto: www.rønnfoto.dk