”Iskias”

‘Iskias’ er et samlet udtryk for smerter i lænd og balde, med periodevis udstråling til benets baglår.

 

Hvorfor får man lændesmerter?

Hos 3 ud af 4 mennesker med lændesmerter kan man trods undersøgelser ikke pege på en enkelt specifik årsag til rygsmerterne. Smerterne kaldes derfor uspecifikke eller funktionsbetingede. Selv om vi i dag ikke kan pege på en specifik årsag til smerter i lænderyggen, så ved vi heldigvis meget om, hvordan smerterne kan behandles.

Hos ca.hver 4. lænderygpatient kan man stille en præcis diagnose. Det kan dreje sig om patienter med diskusprolaps, knogleskørhed (osteoporose), skæv ryg (skoliose), svær artrose (slidgigt) eller speciel infektionslignende aktivitet i ryghvirvlerne (modiske forandringer).

Den store gruppe af lænderygsmerter, de funktionsbetingede lænderygsmerter, hænger sammen med en forstyrrelse af den normale rygfunktion. Der er stivhed og bevægeindskrænkning i en eller flere af ryggens naturlige bevægeretninger. Smerterne, muskelspændingerne og rygstivheden nedsætter eller umuliggør mange gøremål, som du ellers kan foretage til dagligt uden besvær.

 

Hvad kan du selv gøre?

Hold dig så vidt muligt i gang. Prøv at passe dit arbejde og så mange af de daglige gøremål, som du kan.

Ved akutte smerter kan du lægge en ispose svøbt i et viskestykke på det mest smertefulde sted i ca.  15 minutter. Det kan du gentage 5–6 gange dagligt med mindst en times interval i de første par dage. Mind dig selv om, at ondt i ryggen sjældent skyldes en alvorlig lidelse, og at rygsmerter ofte går væk i løbet af få dage.

 

Prognose

Der er gode udsigter, hvis du holder dig aktiv og samtidig får tidlig og effektiv behandling.

Foto: www.rønnfoto.dk