Hovedpine og migræne

Flere typer hovedpine og migræne

Spændingshovedpine er den hyppigste hovedpinetype. Den typiske spændingshovedpine føles trykkende – oftest dobbeltsidig i tindingerne, i panden og i baghovedet, eller den kan føles som et stramt bånd om hovedet. Det enkelte hovedpineanfald kan vare fra 30 minutter til 7 dage og er i sjældne tilfælde ledsaget af kvalme eller øget lys- og lydfølsomhed.  Hovedpinen forværres ofte i løbet af dagen.

Nakkehovedpine er karakteriseret ved smerter i nakken og baghovedet og kan trække frem mod det ene eller begge øjne. Hovedpinen forværres ofte ved bevægelser af nakken eller hvis hovedet holdes i bestemte stillinger. Ved nakkehovedpine findes der nedsat eller manglende bevægelse af nakkens led, især nakkens øvre led er ofte involverede. Dette kan blandt andet være forårsaget af forkerte sove- eller siddestillinger eller statisk arbejde. Den kan også være en senfølge til hjernerystelse eller andre tilfælde, hvor hoved og nakke har været udsat for traumer (fald, stød osv.).

Migrænehovedpinen er typisk ensidig og af dunkende/pulserende karakter. Smerten ledsages ofte af svær kvalme, opkastninger, og/eller øget lyd- og lysfølsomhed. Anfaldet kan vare fra få timer til få døgn. Migræne ses hyppigere hos kvinder og der kan være en familiemæssig sammenhæng. Migræne med aura betyder, at hovedpineanfaldet forvarsles, for eksempel ved synsforstyrrelser, føleforstyrrelser og kraftnedsættelse. Varigheden af forvarslerne er ca. 30 minutter med efterfølgende hovedpine.

 

Årsager til hovedpine og migræne

De præcise årsager til spændings- og nakkehovedpinen er endnu ikke helt klarlagt, men provokerende faktorer er blandt andet muskeloverbelastninger, dårlige og ensidige arbejdsstillinger, dårlig holdning, stress, stort medicinforbrug, lavt væskeindtag, brug af p-piller og mangel på søvn.

Man kender ikke den præcise årsag til migræne, men for især migræne med aura har man kunnet måle en sammentrækning af hjernens kar under aurafasen og en udvidelse af karrene under hovedpinefasen. Udløsende faktorer kan være ændringer i søvnmønster, stress, fødevarer (kaffe, chokolade, rødvin) samt hormonelle forstyrrelser hos kvinder under blandt andet menstruationen.

 

Hvad kan Rygcenter Djursland tilbyde?

Kiropraktisk manipulationsbehandling er velegnet for alle 3 typer hovedpine, men bedst egnet til nakkehovedpinen. Ved alle 3 former for hovedpine findes der muskelspændinger i nakke- og skulderåg, der kan behandles manuelt med forskellige bløddelsteknikkerakupunktur og chokbølgeterapi. Holdningskorrektion samt øvelsesterapi har i mange tilfælde også en stor forebyggende effekt.

I visse situationer kan kiropraktoren anbefale dig at føre en hovedpinedagbog for få mere viden om hovedpinen, herunder lokalisation, udløsende årsager og varighed.

 

Prognose

Nogle migræne patienter oplever, at de kommer ind i en periode med kraftig forøget hyppighed af migræneanfald. Anfaldene er ofte spændingsudløst. Reduktionen af spændingerne via kiropraktisk eller fysioterapeutisk behandling bringer patienten ud af denne klynge af migræneanfald. I andre tilfælde fjerner behandlingerne migrænen helt. Kiropraktisk behandling har dog ingen effekt under et migræneanfald.

Foto: www.rønnfoto.dk